fredag 26 oktober 2012

Ljusfestival 25/10-4/11 2012

Språklådan i gymnasiebyn.
 
Nu är det ljusfestival: "Luleå i nytt ljus". I går afton var vi ut och tittade på alla olika ljusarrangemang, det var en hel del häftiga saker att titta på, bilden visar ett hus i gymnasiebyn som kallas Språklådan och i normala fall är en vanlig tvåvånings gul byggnad, med ljusväxlingar ändrade huset utseende hela tiden, bilden visar ett av dessa förändringar. Längst till vänster syns en ljus figur, det är en ryttare som red förbi, som jag uppfattade det en postiljon.
 
Den svarta massan som syns på bilden framför huset är människor, inte folk som gjorts med ljusspelet utan vanliga riktiga människor som liksom vi stod och tittade på alla olika färger och former som man fick fram bara med att manupilera ljuset mot det befintliga huset. 
 
Det var nog det häftigaste av allt vi såg. Men visst finns det mer, på Nytorget står en Rubus Kub på 3x3 meter som är belyst innifrån och löser sig själv på några minuter. Inte långt därifrån nere i vattnet i Norra Hamn ligger en stor boll som det verkar vara eld inne i.
 
 
På våran gata, ja våran och våran, men den gata som vi bor på har vi dom här bollarna och lite längre bort jättestora bollar i olka färger. Jag kan inte sitta här och beskriva alla ljusarrangemang men det är en hel del att titta på.
 
Det var kallt när vi gick runt och kollade på alla ljus och färger, jag vill nog påstå att jag höll på frysa aschlet av mig, äh jag kan inte stava det jag frös om så jag tar om det från början. Det var så kallt så jag höll på förfrysa ändan.
 
När vi var nöjd med tittandet och frysandet gick vi hem och drack varm mjölkchoklad, det var gott, chokladen la sig som varm bomull runt hjärtat.
 
Hans, som tycker att det är kul när det händer nåt i stan.


torsdag 18 oktober 2012

PRO-möte.

Välbesökt möte.
 
Vi är medlemmar i PRO Luleå Centrala och idag är vi just hemkomna från ett möte, vi kom dit rätt så tidigt men några minuter senare var det fullt på alla platser, med andra ord ett välbesökt möte. Här står just vår ordförande Margaretha och säger några ord till oss.
 
Som gäst i dag hade vi chefen för Apoteket Lejonet som pratade om apotek över huvud taget och apoteken i Luleå i synnerhet, vi fick veta att efter den stora apoteksreformen har vi nu fler apotek i landet, så också i Luleå. Han berättade även var alla apotek låg och vad dom hette, av den informationen har jag glömt en del, så det kommer jag inte att föra vidare eftersom det fömodligen i så fall finns risk att det skulle insmyga sig en hel del fel.
 
Vi fick också veta att det finns fler grossister men att apoteken säljer mindre bland annat därför att Landstinget köper direkt från grossister till sjukhusen. Av alla som öppnat apotek är det en del som redan gott i konkurs eller slutat, och att enligt dom som är insatta kommer det att bli fler som lägger av. Apoteken försöker öka sin förtjänst genom att ta in ett större sortiment. 
 
Därför säljer nu apoteket hårprodukter som schampo och dylikt för nio miljoner per år, smink för fyra miljoner, och det nyaste är nu att man har börjat sälja självtester så inte folk ska springa hos läkare i onödan utan själva med hjälp av dessa komma underfund med vad man lider av och sedan köpa medicin! I mina ögon verkar det lite vågat, risken är ju att det blir färre kunder, eftersom en del kanske ger fel diagnos till sig själva och av den anledningen lägger av för gott.
 
Sedan åt vi palt! Det var gott, mycket gott fläsk i paltarna. Efter palten blev det uppträdande av teatergruppen, detta handlade som av en tillfällighet om några som handlade på ett apotek, mycket roligt.
 
Efter teatern blev det kaffe,sedan slutade vi och gick hem i duggregnet.
 
Hans, som tycker att det var ett av de bättre möten vi varit på.

lördag 13 oktober 2012

Norrbottens län.

 
"Rostbollen" vid norra infarten till Luleå.
 
Norrbottens län är till ytan största län och utgör en fjärdedel av Sverige. Länet är lika stort som Österrike och tio gånger större än Skåne län.
 
Malmen, stålet, skogen och vattenkraften är viktiga både för länet och Sverige. Men exporterande tillverkningsföretag, en växande tjänstesektor och växande småföretag inom många olika områden får en allt större betydelse.
 
I snitt har det investerats för 6,2 miljarder kronor i Norrbotten årligen 2010-2011. det motsvarar cirka 25000 kr per invånare vilket kan jämföras med Stockholm som investerar 6,1 miljarder per år eller 3000 kr per invånare.
 
Arbetslösheten minskar mest i Norrbotten medan den ökar i övriga Sverige (april 2012 jämfört med april 2011)
 
Norrbottens län är av Sveriges biltätaste regioner. År 2011 nyregistrerades 5647 bilar.
 
Luleå tekniska universitet har i dag 17000 studenter, 1600 anställda och omsätter nära 1,5 miljarder kr per år, varav 800 miljoner utgör forskning.
 
Tänk att det finns folk som bevisar sin okunnighet genom att påstå att Norrbotten är en tärande region!
 
Hans, som hämtat fakta från dagstidningar.
 
 

fredag 12 oktober 2012

Bastubad.

                             
                                               Här badas det.

I dag är det meningen att vi ska köra igång med bastubadandet för vinterhalvåret. Jag vet inte, det kanske är några som redan börjat men jag har inte börjat än, men i dag kör jag igång. Vi är ett gäng gamla gaggiga gubbar som brukar bada varje fredag. Första timmen sitter vi i omklädningsrummet och pratar och dricker en öl, där avhandlas många stora politiska problem, vi till och med avhandlar en del utrikiska problem, det vet dom naturligtvis inte om utomlands eftersom det som avhandlas i bastun är sekretessbelagt.

Vi berättar inte hemma heller, inte för att det på något sätt skulle vara opassande att berätta utan för att det är jobbigt att börja om från början. Jag har försökt att gå våra fruar till mötes genom att erbjuda dom att bada med oss, då kan dom ju lyssna på oss. Ingen kom, det kanske var lika bra, det politiska samtalet skulle säkert dött ut i utbyte mot snack om stickmönster och andra fruntimmersgrejor som inte lett till några världsomvälvande resultat.

Nä, inga nymodigheter, bastu är för tysta starka män som sitter och tjurar i 140 graders värme till dess dom staplar ut med skinnet bortbränt på axlarna och lungorna torrkokade så dom knappt kan andas, det är då man ångrar att man drack upp ölet före bastun.

Hans, som snart går till bastun.

PS.
...vi ses!

FAKTA:
Lite svensk bastu-kuriosa

Den svenska bastutraditionen har sin vagga i Norrbotten och
Tornedalen, men någon form av bastubad anses ha förekommit i hela landet ända sedan stenåldern.

I Härkeberga kyrka finns 1300-talsmålningar som visar Adam och Eva med lövruskor av björk i händerna. Bastu-entusiaster anser att det är bastu-ris, andra är skeptiska.

Sveriges nordligaste bastu finns i Låkktastugan i Kiruna, 1 230 meter över havet. Den ostligaste är belägen i Katajamaa i den norrbottniska skärgården. Den västligaste finns på Koster i Bohuslän, den sydligaste på Smygehuks havsbad.

En av Sveriges mest originella badstugor är "missisippi-ångbåtsbastun" i den lilla byn Junosuando nära Pajala.


















 

onsdag 10 oktober 2012

Politik.

Körkortet togs tillbaka.
 
         Vägen var ju inte spikrak heller så det var väl inte bara förarens fel.
 
            Hans, som inte är politiskt engagerad men ser det uppenbara.
 


måndag 8 oktober 2012

Höstfärger.

Rönnar.
 
Promenader den här årstiden ger upplevelser i färger som man aldrig ser resten av året. På grund av att vi inte haft någon frost än så har inte löven frusit och ramlat till marken. Det är verkligen ett färgsprakande skeneri som man upplever bara under en kort promenad, ja man behöver inte promenera, att cykla eller köra bil går lika bra och i dom fallen hinner man ju se mycket mer.
 
Jag tänker ibland, det kanske inte alla tror men faktum kvarstår det händer, i dag gick jag och funderade på varför löven på samma sorts träd som dessutom växer på samma plats, faktiskt så när varandra att rötterna troligen träffas där nere i underjorden har så olika höstfärger? Bilden illustrerar vad jag menar, den ena lika grön som den varit hela sommaren medan den andra är helt gul. Jag kom inte till någon slutsats, men jag fortsätter och funderar, rätt som det är har jag löst gåtan. Men det är klart i morgon har jag kanske glömt vad jag skulle gymnastiksera min hjärna med, så glömmer jag alltihop.
 
Det är på det sättet som en massa saker aldrig får sin förklaring, Men det är bra också, man ska inte veta allt då blir livet tråkigt.
 
Hans, som slutar dagens blogg med dessa kloka ord. 

tisdag 2 oktober 2012

Höst

Höghus LV 7-området.
 
I går startade min fru och jag vinterpromenaderna, det är inte vinter än men vi gick för första gången den så kallade "Hälsans Stig" som vi brukar motionera på vintertid. Det är ju rätt tid att promenera nu innan det blir kallt och halt, vi har inte precis något kanonväder just nu, det är ju höst och då ska det vara höstväder också och det är väl det vi har.
 
Det har regnat rätt så mycket på sista tiden men i dag har vi faktiskt haft sol så vi har varit ute och laddat upp med D-vitaminer. Enligt vad dom pratade om i TV i går kväll så får alla för lite ljus i Sverige, dom menade att därför ska alla som bor i detta land ta alla chanser att vistas ute i ljuset. Det sas inte, men vi här uppe borde nog vara utomhus varenda vaken minut. Det hördes som att det var väldigt farligt att inte få ljus, man dör visst tidigare än dom som bor i södra Europa, bara för att dom lapar sol hela livet.
 
Nu tror jag inte på dom teorierna, jag tycker dom ser mycket bräckligare ut på Kanarieöarna än vad vi gör, dom är ju mycket mindre och klenare än vi. Nä man ska inte tro på allt, det pratas för mycket teori och för lite verklighet. Ett levande bevis på det är jag, så mycket äldre än vad jag är kan väl ingen normal människa önska sig, och jag har vistas mycket i mörker.
 
Hans, som kastar sig in i vintermörkret med friskt mod.