I dag är det meningen att vi ska köra igång med bastubadandet för vinterhalvåret. Jag vet inte, det kanske är några som redan börjat men jag har inte börjat än, men i dag kör jag igång. Vi är ett gäng gamla gaggiga gubbar som brukar bada varje fredag. Första timmen sitter vi i omklädningsrummet och pratar och dricker en öl, där avhandlas många stora politiska problem, vi till och med avhandlar en del utrikiska problem, det vet dom naturligtvis inte om utomlands eftersom det som avhandlas i bastun är sekretessbelagt.
Vi berättar inte hemma heller, inte för att det på något sätt skulle vara opassande att berätta utan för att det är jobbigt att börja om från början. Jag har försökt att gå våra fruar till mötes genom att erbjuda dom att bada med oss, då kan dom ju lyssna på oss. Ingen kom, det kanske var lika bra, det politiska samtalet skulle säkert dött ut i utbyte mot snack om stickmönster och andra fruntimmersgrejor som inte lett till några världsomvälvande resultat.
Nä, inga nymodigheter, bastu är för tysta starka män som sitter och tjurar i 140 graders värme till dess dom staplar ut med skinnet bortbränt på axlarna och lungorna torrkokade så dom knappt kan andas, det är då man ångrar att man drack upp ölet före bastun.
Hans, som snart går till bastun.
PS.
...vi ses!
FAKTA: Lite svensk bastu-kuriosa Den svenska bastutraditionen har sin vagga i Norrbotten och Tornedalen, men någon form av bastubad anses ha förekommit i hela landet ända sedan stenåldern. I Härkeberga kyrka finns 1300-talsmålningar som visar Adam och Eva med lövruskor av björk i händerna. Bastu-entusiaster anser att det är bastu-ris, andra är skeptiska. Sveriges nordligaste bastu finns i Låkktastugan i Kiruna, 1 230 meter över havet. Den ostligaste är belägen i Katajamaa i den norrbottniska skärgården. Den västligaste finns på Koster i Bohuslän, den sydligaste på Smygehuks havsbad. En av Sveriges mest originella badstugor är "missisippi-ångbåtsbastun" i den lilla byn Junosuando nära Pajala. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar