söndag 16 februari 2014

Hermelin.

Samuel Gustav Hermelin.
 
 
I Hermelinsparken i Luleå står en staty av Samuel Gustaf Hermelin född 4 april 1744 i Stockholm, död 4 mars 1820 också i Stockholm. Gustaf Hemelin hade många titlar, eller vad sägs om: svensk friherre, kartograf, industriman och kolonisatör, det klingar i bondöron minsann.
 
Han hade fina anor, var son till riksrådet friherre Carl Hermelin och Hedvig Ulrika Benzelstierna, hans farfar var Olof Hermelin. Jag har ingen aning om vad det var för figurer men det var säkert fint på sjuttonhundratalet, men då var inte jag född.
 
Nu står han trots sina anor och fryser i Hermelinsparken med snö både på näsan och öronen. Det kommer jag att slippa eftersom ingen människa kommer att ens tänka tanken att jag ska stå staty i någon park över huvud taget och framförallt inte i en park som är uppkallad efter mig. Hur skulle det för övrigt låta med: Hansparken.
 
Gustav Hermelin avlade hovrättsexamen och bergsexamen vid Uppsala universitet 1761 och blev bergsråd 1781. Han invaldes som ledamot nummer 191 av Kungliga Vetenskapsakademin 1771. Elva år senare rese han till Nordamerika för att studera industrier, och upprättade då diplomatiska förbindelser för Sverige med landet.
 
När han kom tillbaka till Sverige drog han igång gruvversamheten i Norrbotten och det är väl av den anledningen han står som staty i Hermelinsparken, jag har inte en aning om vad den parken hette på den tiden men efter att Hermelin ställts dit så var namnet givet.
 
Malmfyndigheten i Gällivaretrakten påträffades tidigare under 1700-talet, men på grund av avståndet att frakta fram malmen blev det förluster och först när järnvägen blev klar i början av 1800-talet blev brytningen lönsam. Hermelins insatser ledde till att stora områden i trakten blev nybyggen och folk flyttade dit söderifrån. Trots de ekonomiska motgångarna var han mycket populär och kallades Lapplandskungen.
 
Man kan ju fundera på varför statyn står i Luleå och inte i Gällivare, men det är klart, det är ju fler människor som får se den i Luleå.
 
Hans, som kan skriva mycket mer om Samuel Gustav Hermelin men inte gör det idag i alla fall.

Inga kommentarer: