söndag 31 januari 2010
Snö och kyla.
onsdag 27 januari 2010
Snöstorm.
tisdag 26 januari 2010
Ät inte gul snö.
söndag 24 januari 2010
En orre i Stadsparken.
torsdag 21 januari 2010
Ut i vida världen.
måndag 18 januari 2010
Dackefejden.
Jag har ju som dom flesta andra hört om Dackefejden men har nu upptäckt att jag vetat mycket lite om den, detta naturligtvis under förutsättnig att författaren är så seriös som han ger sken av och för att det ska vara någon vits att ha läst boken så har jag bestämt mig för att allt han skriver är riktigt.
Det som har gjort den största skillnaden är hur min uppfattning om Gustav Vasa förändrats (det var ju honom Nils Dacke slogs mot). Jag har alltid trott att Gustav Vasa var en rejäl karl men nu tycker jag mest att han verkar varit en skitstövel. I och för sig räddade han Sverige från danskarna men sedan blev han mycket värre mot folk än vad Kristian II varit. Han började med att tömma kyrkor och kloster på allt av värde och det har jag inte så svårt att aceptera men sedan började han lägga pålagor på vanligt folk så att dom efter ett tag höll på svälta ihjäl.
Det fanns alltså anledning att göra uppror och det är där torparen Nils Dacke kom in i bilden, han tyckte det inte ledde någonstans att små grupper sprang omkring och slog ihjäl en fogde här och där så han samlade skarorna och blev deras ledare så nu blev det lite ordning på dräpandet. Han hade inte så stora önskningar egentligen han ville bara att allt skulle återgå till som han sa "gammalt och fornt", med andra ord som det var innan Gustav Vasa började styra och ställa.
Naturligtvis kunde inte Gustav låta dom hållas på detta viset utan det blev krig. Till att börja med vann Nils men Gustav var listig och erbjöd vapenvila och det tyckte Nils var sjyst så han gick med på det vilket Gustav skrattade i smyg åt, och med tiden hade han byggt upp sin armé och då bröt han vapenvilan och gick till anfall och vann, inte på en gång men efter ett tag och då var det inte roligt att ha varit Dackeanhängare.
Nu började den stora slakten, alla som hade varit med i upproret som man fick tag i halshöggs, hängdes, steglades eller bara slogs ihjäl, sedan fortsatte man med deras föräldrar, fruar, kusiner och andra släktingar och till och med deras barn. Dacke försökte hålla sig undan men till sist fick han en pil från ett armborst i ryggen från några som var så att säga hack i häl på honom, man sköt inte så långt med armborst men han dog i alla fall, troligen inte direkt men nog fick dom ihjäl honom.
Så var Dackefejden över men Gustav Vasa fortsatte att behandla dom som bott i trakten (Småland) på ett vedervärdigt sätt.Först på sin dödsbädd ångrade han sig lite och lär ha sagt: "Jag bekänner mig inte så regerat som mig borde. Herre Jesus, misskunda dig över mig, syndare". Det fanns fog för ånger men jag tror att det kanske var lika mycket att han ville helgardera innan han trädde in i himlen. Så dog han.
Hans, kanske inte historisk korrekt, men nästan.
fredag 15 januari 2010
Tulpanens dag.
tisdag 12 januari 2010
Takskottning.
söndag 10 januari 2010
Lavskrikan.
Lavskrikan är allätare men äter mest bär, blåbär är populärast men dom äter också insekter, fågelungar och svamp. Sedan kommer det otroligaste, i juli börjar dom samla mat till vintern som dom gömmer på olika ställen och alla äter från sina egna förråd, man har gjort undersökningar som visar att dom hittar och äter upp c:a 90 procent av maten dom sparat. Detta visar att dom har en otrolig minneskapacitet Jag vill väl påstå att om jag hade dom matvanorna skulle jag svälta ihjäl till jul.
lördag 9 januari 2010
Jag bakar.
I går bakade jag matbröd, vad är det med det då jo det ska jag säga, jag har levt i snart hundra år och aldrig bakat, jag är rätt så duktig på matlagning men att baka har varit ett främmande sätt att skaffa sig något att stoppa i munnen, för mig alltså.Mitt bakande är ett myrsteg för mänskligheten men för mig ett jättekliv.
Det började med att jag läste en tidning där det stod att det största felet när man gjorde misslyckade bak inte berodde på ingredienser utan på hur man bar sig åt följt av en noggrann beskrivning på hur man ska lyckas med att få gott matbröd. Sedan jag läst artikeln tänkte jag att detta är min chans att lära mig baka. Sagt och gjort, jag gick och köpte ingredienser (det fanns några recept med också) och satte igång. Det var lätt som en plätt, inga problem, jag frågade min fru om en del saker som var vissa verktyg fanns och sånt, i övrigt läste jag innantill och bakade så mjölet yrde.
Efter ett par timmar var det gräddat och klart och sedan bröden kallnat var det dags att smaka, det var spännande, gick det att äta? Jag hade sagt att blev det inte gott så var det första och sista gången jag bakade, det smakade underbart! Jag jag vet inte vad brödet heter men det var inte limpa. I morse gjorde vi mogonmackor av brödet, det var inte lika gott som när det var lite varmt men nästan. Tänk att det fanns saker kvar att lära sig för en gammal man, men nu tror jag att jag kan allt.
Hans, stolt bagare.
Snölandskap.
Vintern håller oss i ett järngepp men det gäller hela landet så vi har ingen anledning att gnälla mer än vad resten av befolkningen i vårt avlånga land har, så jag ska inte gnälla, i dag har vi bara minus tjugoett så det börjar snart droppa från taken. Medan man väntar på takdroppet kan man glädjas åt att det är vackert i träden.
På trettondagen var min fru, jag och Stefan till Kulturens Hus och tittade på "Euskefeurat", jag behöver inte förklara nämare vem det är, dom som inte vet det är insnöade. I alla fall var det nästan två och en halv timme bra underhållning. Jag tycker Ronny Eriksson är bäst, hans prat mellan låtarna är roligt och träffsäkert när han häcklar politiker och beslutsfattare. En av hans historier fastnade i min hjärna mitt emellan två minnesluckor och jag kan inte låta bli att berätta den. Den handlar om Hjalmar som blev drygt hundra år och som varit socialdemokrat i hela sitt liv men när han fyllde hundra blev han plötslig folkpartist! Alla undrade om det snurrat om för gubben men han förklarade det med att: "jag har nu fyllt hundra och är inte dummare än att jag begriper att jag snart dör och då är det väl bättre att det dör en folkpartist än en socialdemokrat." Så sant som det är sagt.
Hans, som inte går ut i onödan.
måndag 4 januari 2010
Helgdagarna avtar.
Jag hoppas att vår herre nu fått tyst på alla dom som gnällde före jul om att vi får ingen snö i vinter, nu går snart snön upp till öronen om man färdas i oplogad terräng. Snön är väldigt lätt och fjunig så första bästa blida så är det lågskoföre igen.
I dag är nästan alla helger över för den här gången, bara vi klarar trettondagshelgen så har vi överlevt den här julen också och det är bra, nu måste jag erkänna att jag pratar i egen sak, jag har ingen aning om hur dom flesta andra överlevt och vad dom tycker om det. Jag tycker det är lite tråkigt med så här mycket helger i en hög så att säga, det vore bättre om dom spreds ut lite.
Nu kan man väl undra hur jag märker någon skillnad på helg och vardag, jag är ju alltid ledig, men det gör jag, min vardag är det mer ordning på, jag stiger upp samma tid varje mogon (rätt så tidigt tycker jag) och lägger mig ungefär samma tid på kvällen men när det blir helg då ska man av hävd sova längre och bara det är svårt, men jag brukar faktiskt somna om efter att ha vaknat på "vardagstid", följden av det sovandet är att man inte är så trött på kvällen och då kommer man sig inte i säng, så om helgerna fortsatte skulle man nog vänt på dygnet så det är skönt att det snart är vardag igen.
I helgen har jag och en annan gammal gaggig gubbe läst av bostadsrättsföreningens alla femtioen elmätare, en inte allt för tung uppgift som vi nu innehaft i några år. Jag vet inte hur jag fick det jobbet men det kanske beror på mitt yrke som garanterar att jag vet hur en elmätare ser ut.
Hans, som tittar mot himlen och säger "orkar du snöa så nog orkar jag skotta". Kanske beroende på att skottandet i en lägenhet inte är alltför omfattande.