lördag 11 maj 2013

Hertsöträsket.

Stefan tittar ut över Hertsöträsket.
 
För andra gången i år drog Stefan och jag ut i skog och mark för att titta på och fotografera vårfåglar, denna gång åkte vi till Hertsöträsket, ett fågelparadis med alla tänkbara arter, storlekar och färger, trodde jag innan vi åkte dit, vi såg inte en enda fågel!
 
Varför finns det inga sjöfåglar i Hertsöträsket? Är vattnet förgiftat eller för kallt för sjöfåglarnas magra ben, inte vet jag, men snopet var det. Helt dött var det inte, vi såg en gråsparv och när vi åkte hem tog vi en sväng ner till Lövskär och där såg vi två fiskmåsar. Det kanske var dom två sista som finns, det sägs ju att fiskmåsarna minskar hastigt i hela Sverige så om några år kanske det är höjden av lycka att få se en fiskmås, och vi såg två.
 
Förutom att syftet med utflykten (att fota fåglar) var fullständigt och katastrofalt misslyckat så hade vi en bra utflykt, det var faktiskt Stefan som tröstade mig när jag klagade på att vi hade så otur när vi var ut på fågelskådning, han sa "men vi har tagit mycke naturbilder" och det var sant, en del väldigt vackra och eftersom sjön låg spegelblank, mycket fridfulla bilder.
 
En elog till Luleå Kommun som ordnat till området vid Hertsöträsket till vad det är i dag, bryggor och spångar runt hela sjön, vill man meta eller kasta efter fisk så är det ingen konst att komma åt det. Dessutom finns det några stugor och flera bivacker om det skulle börja regna när man är där, det gjorde det förövrigt i dag, ett mycket lätt duggregn som inte bekom oss ett dugg. Men Stefan och jag hör ju till den hårdare sorten av mänskligheten, vekare grabbar hade säkert åkt hem.
 
Det gjorde vi också, men inte innan vi avverkat hela området, ( missförstå inte, vi högg inte ned skogen) men vi gick omkring över allt där det gick att ta sig fram, det är ju vår och av den anledningen rätt så blött här och där.
 
En sak till, Kommunen har byggt eldstäder och lämnat fin ved vid varje sånt ställe vilket vi inte utnyttjade, men vi hade kunnat om vi velat, åter ett tillrättaläggande, vi var inte veliga, vi ville bara inte elda i dag, men nästa gång tar vi med grillkorv.
 
Hans, misslyckad fågelskådningsledare.
 


Inga kommentarer: