lördag 8 februari 2014

Bödel.

Snart ett huvud kortare.


Jag läste i dagens tidning en artikel om glömda yrken eller yrkesbeteckningar, där stod det att numera var bödel ett jobb  som inte längre var aktuellt, i alla fall i Sverige. Det är nog bra, inte för att det inte finns människor som man önskar att det fanns någon som hackade huvudet av dom men det enda som jag har emot det är att det är så oåterkalleligt. Om man satt någon i fängelse till- exempel och upptäcker att det var fel, stackarn är oskyldig! Då är det ju bara att släppa ut honom, lite pengar för sveda och verk och allt är frid och fröjd, eller kanske inte, men i alla fall hen lever ju.

Men hur blir det om man har hackat huvudet av någon för att man tror att hen har gjort någonting så hen har gjort sig förtjänt av att bli ett huvud kortare och upptäcker att hen är oskyldig! Tror någon att allt är frid och fröjd om man söker igen huvudet och lämnar tillbaka det. Tyvärr det blev lite fel men här får du tillbaka huvudet, vi har ingen användning av det, vi ska halshugga den som verkligen är skyldig, så ditt huvud blir över.

Om man nu skulle sluta att raljera om halshuggning och prata lite allvar, det är det jag har emot dödsstraff, det är oåterkalleligt. Det finns helt klart människor som gjort sig förtjänt av att avrättas, men tänk om det blir fel..... det går inte att ångra sig.

Enligt experter finns det massor av människor som i dag sitter i våra fängelser som är oskyldiga, men om det upptäcks går det ju att ändra på, men om man hunnit halshugga dom eller på annat sätt haft ihjäl dom, vad gör man då?

Nu blev det mycket om bödel men det finns andra yrken som inte är aktuella i dag, t.e.x biografpianist, amma, gråterska, iskarl, förskärare, (en som skar upp steken vid hovet) likbjudare, (bjöd gäster vid begravningar) och sist men inte minst, sumprunkare... låter lite oanständigt, men var några som ruskade sumparna med fångad fisk för att syresätta vattnet, det var också ett jobb en gång i tiden.

Hans, som ska tänka ut andra jobb som försvunnit, till en blogg till.

Inga kommentarer: