torsdag 23 april 2009

Luleå Hamn

Sjöfartshuset



Kryssningsfartyg 2008



Måndagkväll 20/4 var vi på en guidad visning av Viktoriahamnen och Uddebo Oljehamn i Luleå. Det var föreningen Norden som vi är medlemmar hos som anordnat och arrangerat det hela. Vi hade förvaltningschefen för hamnen som guide och det var en mycket sympatisk människa som av förklarliga skäl visste allt om hamnarna i Luleå, det är inte ett ställe där man kommer in utan anledning så vi samlades vid sjöfartshuset, ( ett hus där alla som har med sjöfarten att göra håller till) sedan fick vi åka buss och med chefen över alltihopa i bussen så var det inga svårigheter att bli insläppta genom grindarna.

Det var en mycket intressant och imponerande visning, det är svårt att föreställa sig att det finns så mycket innanför dom staketen. Guiden berättade hela tiden om hamnen och det gav naturligtvis mer än om man bara sett alltihop, efter rundturen samlades vi i sjöfartshuset där vi fick veta mer om hamnarna medan vi drack kaffe och åt jättegoda bullar.

Vi fick bl.a. veta att Luleå Hamn är sveriges fjärde största vad gäller lossning och lastning av tonnage, drygt åtta miljoner ton ett nomalt år! Det är också Sveriges nordligaste (av dom som har någon betydelse) och trots det öppen för sjöfart året om tack vare isbrytarna som nu också är förlagda till Luleå. Det är cirka femhundrasjuttio fartyg som kommer till Luleå varje år och dom flesta är bulkfartyg vilket betyder att man transporterar gods i lös vikt, inga kartonger eller tunnor där inte.

Sommaren 2008 hade vi besök av fem stora kryssningsfartyg och det blir minst lika många denna sommar.

Nu vet både vi och ni som läser det här lite mer om Luleå Hamn och vi är mycket nöjda med en intressant kväll.
Hans, som lärt sig lite nytt.




Inga kommentarer: