söndag 29 augusti 2010

Lingon.

Visst ser dom goda ut.

I dag har vi plockat lingon, det var ett beslut som vi tog i går efter att vi sett på väderkartan i tv. Det blev strul från första stund, först sov vi till halv nio, sedan drack vi i vanlig ordning på söndagar morgonkaffet i sängen, det tog väl en timme till men sedan kravlade vi oss upp och tittade ut genom fönstret, det regnade.


Nå det slutade efter ett tag så vi började prata om att vi kanske ändå åker till skogs och kollar efter lingon, enligt samstämmiga rapporter från hött och mött så finns det inga lingon i år så det kändes väl så där att ge sig ut.


Vi blev hungriga och åt frukost men sådär efter tolv nån gång kravlade vi oss ut till bilen med bärplockare och hinkar, jag hade bara ställt fram en hink p.g.a lingonrapporterna vi hört men min fru som ju är utomordentligt klok tog med en till.


Vi åkte till ett av våra superhemliga ställen där vi brukar plocka alla våra lingon, det är rätt så nära stan, nästan inom stadsgränsen, så vi var snabbt på plats. Inte var det så blött i skogen och inte fanns det så mycket lingon, men det fanns några så vi började gneta på med plockarna. Ni vet hur det är man går lite hit och dit och tittar mest ned i backen och plötsligt kom vi utan att söka på riktigt fina lingontuvor, bären var stora och fina vilket ju gör att det går fortare att fylla en hink så efter ett par timmar hade vi plockat tjugo liter!


Eftersom vi bara hade två hinkar så hade vi inget annat val än att åka hem vilket i alla fall min rygg tyckte var toppen. Tjugo liter var cirka nitton mer än vad jag förväntat mig, denna förväntan baserad på vad folk sagt om årets lingonmängd i skogarna. Nu känns det bra, inte så att vi är nöjda med årets skörd om det skulle bli så att vi inte hittar mer lingon innan dom fryser bort, men det gör vi säkert, så dåligt är det inte i lingonskogen.

Hans, som tycker lingonsylt är gott.

2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Vilken tur! Vad vore väl en vinter utan lingonsylt!! Vi hittar vår på Ica city. Det går åt en burk i veckan när Max börjar äta havregrynsgröt på morgnarna igen så det är bra att vi har nära till Ica city!
Kram E.

Hansinga sa...

Varför Ica city? Ni bor ju nästan i Småland som är känt för sina lingonröda tuvor....har inget lingonfrö slagit rot i Boråstrakten?
Kram pappa.