fredag 4 september 2009

Bondbönor.

Den tjugotredje september tjugohundraåtta åt vi "Bonnagröt" nu har det hänt igen! Det var precis lika gott nu som jag beskrev då, kanske till och med lite godare eftersom vi nu lärt oss att skala bönorna, vad jag minns så gjorde vi inte det sist och jag vet inte hur viktigt det är, vi överlevde ju då också, men det finns två grejer med skalningen, bönorna blir vackrare och godare men det andra är att man måste ha dubbelt så mycket eftersom man slänger hälften, alltså skalet, men det är bara att utöka odlingen.

För er som inte vet vad "Bonnagröt är så kommer här ett recept: man tager vad man haver, nä det gör man inte, man kokar några potatisar för sig och nalta (betyder rätt så mycket) bondbönor, sedan slår man ihop allt detta och gör potatismos av det. (moset blir vackert grönt) Till det är det lämpligt att steka sidfläsk, det går säkert bra med nåt annat sovel, kanske korv eller köttbullar men jag tycker fläsk är godast.

Tips för skalning av bönorna, efter spritningen, baljorna är ej ätbara, det blir mycket kompost, så förväller man bönorna några minuter så är det lätt att skala dom. Det är en del pyssel men om man tar det som terapi så går det bra, det är som att rensa ogräs, man behöver inte tänka på det man gör och då kan man kanske tänka ut nåt viktigt eller trevligt under tiden man jobbar.

Hans, "mer bondbönor till folket."

Inga kommentarer: