torsdag 10 september 2009

Mårdhund.

Visst är dom söta?

Men om ni inte visste det så är dom dödsdömda! I Norrbottens Kuriren fanns en artikel med rubriken "Skjut alla Mårdhundar" det låter lite brutalt men verkar vara nödvändigt. Mårdhunden är en främmande art i våra trakter som i princip äter allt den kommer över, specialiserad på fågelbon antingen med ägg eller ungar, dessutom alla andra smådjur som den rår på så det är ingen trevlig krabat, dessutom sprider den rabies och bandmask.

Det är så typiskt när klåfingriga människor lägger sig i, den har tidigare bara funnits i Kina och däromkring till dess en knäppgök kom på att den skulle inplanteras i Ryssland och på den vägen är det, därifrån har den spridits sig till Finland där dom nu lär ha drygt en miljon djur och nu har den börjat synas i Norrbotten. Den blev snabbt fredlös alltså den fick jagas året tunt men nu uppmanar Jägarförbundet att man ska skjuta alla man ser och dessutom är det tillåtet med fällor.

Nu är det inte så lätt bli av med dom därför att dom föder mer ungar än man hinner skjuta bort, man har hittat kullar på tjugo valpar! Med andra ord så är det nog kört, dom finns nog i hela Sverige om några år. Jag tycker lite synd om dom, inte rår dom för att dom finns och dom har ju inte hittat på själva att komma till oss.

Hans, som inte ska jaga Mårdhund, är vapenlös.


2 kommentarer:

Elisabeth sa...

Ååååå. så söta. En så´n vill jag ha, pappa!!! (Läses med lite gnällig småbarnsröst)

Hansinga sa...

Man kan inte gnälla sig till saker!
Kram pappa.